2016 yılında gayrimenkul devrinde tapu harcı, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanacak. Peki tapu harcı eksik yatırılırsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu müdürlüğünde yapılan işlemler için Harçlar Kanunu gereğince belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Özellikle taşınmaz mal alım satım işlemlerinde ödenen tapu harç oranları en çok merak edilen harçlar arasında bulunuyor.
Kanunen tapu harcı işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Taşınmaz devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak belirleniyor. Buna göre örneğin 200 bin TL’lik değere sahip ev devri için ayrı ayrı 4 bin TL’lik harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki tapu harcı eksik yatırılırsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.
Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com