Tapu dairesinde yapılan taşınmaz mal devir işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harç ödenmezse yada yanlış ödenirse ceza kesiliyor. Peki tapu harcı cezası ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harcı cezası ne kadar?
Bir gayrimenkul satın almak istediğinizi ve istediğiniz özellikleri taşıyan bir daire bulduğunuzu düşünelim. Gerekli araştırmaları yapıp son kararı da verdikten sonra sıra, tapu dairesinde yapılacak işlere geliyor.
Bilindiği üzere gayrimenkullerin devir işlemleri tapu dairelerinde yapılıyor. Buradaki işlemler için öncelikle randevu alınıyor. Randevu alındıktan sonra gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Belgelerde herhangi bir eksiklik ya da hata olması durumunda işlem belgeler tamamlanana kadar gerçekleşemiyor.
Belgelerin tam olması halinde tapu memuru, tapu harcı bedelinin ödenmesini istiyor.
Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Böylece gerçekleşen satış için toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılmış oluyor.Harç ödenmezse yada yanlış ödenirse ceza kesiliyor. Peki tapu harcı cezası ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.
Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.
Tapu harcı cezası zaman aşımı süresi 5yıl olup; Satış bedelini tapuda eksik gösterenlere 5 yıl içerisinde her an Maliye tapu harcı cezasının ödenmesi için ihtar gönderebilir.
Tapu hakkında sıkça sorulan sorular!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com