Tapuda yapılan işlemler arasında tevhit olarakta bilinen tapu birleştirme işlemi de bulunuyor.Peki tapu birleştirme işlemi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu birleştirme işlemi tapuda tevhit işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malların tek bir parsel halini alması olarak ifade ediliyor.
Söz konusu birleştirme işlemi, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor. Birleştirme işlemi kapsamında birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor.
Birleştirme işlemleri için verilen hizmet karşılığında söz konusu taşınmaz mallar için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı birleştirme arcını ödenmesi gerekiyor. Tapunun birleştirilmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin tevhit işlemi olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor.
Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılabiliyor. Birleştirilen parsele ait kütük sayfaları kapatılıyor.
Bu işlem için sayfa no’ sütunu sol üst köşeden sağa çapraz, mülkiyet sütununda ki maliklerden sonra gelen ilk boş satır ya da yatay olmak üzere kırmızı kalemle ve çift çizgi ile çiziliyor. Beyanlar sütununda kapatılma sebebi yine kırmızı kalemle açıklanıyor işlemle ilgili tarih ve yevmiye numarası yazılıyor.
Tevhid işlemi için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın