Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işleri başta olmak üzere yapılan tapu işlemleri, tapu harcına tabi oluyor. Peki tapu alım satım harcı 2016 ne kadar? İşte tapu alım satım harcı hesaplama 2016…
Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlem için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor. Akabinde gerekli evraklar ile birlikte alıcı ya da satıcı müracaatını gerçekleştiriyor.
Eksik ya da yanlış bir belgenin olmaması halinde alım satım işlemi tapu harcı da ödendikten sonra tamamlanıyor. Peki, 2016 yılında tapu alım satım harcı ne kadar? Tapu alım satım harcı 2016 nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu alım satımı için gerçekleşen satış değeri üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. Örneğin; 100 bin TL’lik bir ev satışı gerçekleştiğini düşünelim. 2000 TL alıcı; 2000 TL satıcı olmak üzere toplamda 4.000 TL harç ödemesi yapılıyor.
Daha az tapu alım satım harcı ödemek isteyen tarafların eksik beyanda bulunmaları halinde, kişiler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.
Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com