Gayrimenkul takas bir başka deyişle trampa işlemi, değeri aynı olsun olmasın tüm gayrimenkuller üzerinde yapılabiliyor. Peki Takaslı satışlarda şufa hakkı doğar mı? diyorsanız işte yanıtı…
Takaslı satışlarda şufa hakkı doğar mı?
Gayrimenkullerin takas işleminin gerçekleşebilmesi için değerlerinin eşit olması gerekmiyor. Gayrimenkuller arasında eşitlik bir miktar para ödenerek sağlanabiliyor.
Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor. Bu esasta tarafların kendi aralarında bir anlaşması gerekiyor.
Gayrimenkul takas işleminin Tapu Müdürlüklerinde tescil edilmesi gerekiyor. Tapu Müdürlüğü gerçekleştirilen işlemler kapsamında taraflardan binde 20 oranında takas harcı tahsil ediyor. Eğer tapu müdürlüğü tescil belgesi oluşturmaz ise takas işlemi gerçekleşmemiş oluyor.Peki Takaslı satışlarda şufa hakkı doğar mı? diyorsanız işte yanıtı…
Şufa hakkı diğer adıyla önalım hakkı sahibi olunan taşınmaz malın satılması durumunda onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme olarak karşımıza çıkıyor.
Şufa hakkı sadece bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen ve ya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların kullandığı bir hak olarak biliniyor.
Bağış ve takas hukuki işlemleri satış olmadıklarından bunlara karşı şufa hakkı kullanılmıyor.
Sit alanları takas yönetmeliği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com