Tahliye taahhütnamesi davası için kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içerisinde ilgili mahkemeye dava açabiliyor. Peki tahliye taahhütnamesi davasında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Tahliye taahhütnamesi davasında görevli mahkeme!
Kiracı , belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağını yazı ile bildirmiş fakat boşaltmıyorsa , kiralayan ,İcra dairesine müracaat ederek tahliye talebinde bulunabiliyor. Bu gibi durumlarda ise tahliye taahhütnamesinin yazılı olma şartı aranıyor. Çünkü sözlü olarak yapılan taahhütler geçersiz kabul ediliyor.
Tahliye taahhütnamesinin geçerli olma koşullarından en önemlisi; kiracının kiraladığı gayrimenkulde oturuyor olması gerekiyor. Hukuki bir anlam kazanması için buna ihtiyaç duyuluyor.
6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun hükümleri,kiracıyı,kiraya verenin ihtiyacı halinde gayrimenkulü tahliye etmesi koşulları zor oluyor. Kiracı ancak dava açılarak,yani mahkeme yolu ile tahliye edilebiliyor.
Peki tahliye taahhütnamesi davasında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı.
Kiralayan, yani ev sahibi, tahliye taahhütnamesini ilk kira yılının bitimini müteakip alıyor. İkinci kira yılı başlangıç olmak kaydıyla, tarafların belirlediği tarihte kiracının çıkmasını talep edebiliyor. Kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içerisinde taşınmaz malın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılabiliyor.
Tahliye taahhütnamesi dikkat edilmesi gerekenler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com