Çiftlik Bank’tan sonra Sütbank’ın batması da gündeme geldi. Sütbank’ta kalan hayvanlar ve tesisin icra yolu ile satışı gündemde…
Ekta Et ve Süt Ürünleri isimli bir şirket, Sütbank’ı 2007 yılında kurdu ve 1.300 üyesinden 120 milyon lira toplayıp düzenli süt parası ödemeyi vaat ediyordu. Ancak işler yolunda gitmedi. Üyeler 2 yıldır süt parası alamıyor. Üyeler Emekli Albay Kılıç liderliğinde yönetimi devraldı ancak 4 bin 500 hayvandan geriye 900 kaldı. Hürriyet’in haberine göre, kalan hayvanlar ve tesisin de icra yolu ile satışı gündemde.
Tesisin değeri 32 milyon
EKTA Et Süt Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Albay Süleyman Kılıç, “Şirket iyi bir niyetle kurulmuş olsa da, ki başlangıçta düzenli ödemeler olmuş, ancak iş zaman içinde saadet zincirine dönmüş. Yenilerin parası ile eskilerin parası ödenmiş. Üyeler olarak önümüzde iki yol vardı. Ya sayıları 1300’e yakın olan biz üyeler şirkete karşı dava açıp paramızı alacaktık ya da, şirketin yönetimini devralıp adil bir bölüşüm yapacaktık. Çünkü, üyelerin alacağı 110 milyonu aşıyor. Öte yandan bankaların kredi alacağı var. Ana para 11.5 milyon TL seviyesinde… Dolayısı ile ilk yolun tercih edilmesi halinde kimse parasını alamayacaktı. Bu nedenle ikinci yolu tercih etti. Üyelerin çoğunluğunu şirkete hissedar yaptık. Ağustos 2016’da 5 kişilik yeni bir yönetim kurduk. Ancak bazı üyelerin şirkete karşı dava açmaları ve kredi ödemeleri bizi zorlu bir konuma getirdi. Bu nedenle yapılacak ödemeler için hayvan satmaya başladık. Yönetime geldiğimizde 4 bin 500 hayvan vardı. Şimdi sayı 900’e düştü. Hayvan satışı yaparak özellikle banka borçlarını önemli ölçüde azalttık. Gelinen aşamada üyelerin parası duruyor. Tesisin değeri 32 milyon seviyesinde. İçindeki hayvanlarla birlikte şirketin 60 milyon liralık bir varlığı var. Şirket halen faal. 24 Mart’ta genel kurul yapılacak. Orada yeni bir yönetim oluşacak. Ben 2 yıldır bu iş ile uğraşıyorum. Yeni yönetimde olmayacağım” açıklamasında bulundu.