Oturma hakkı olarakta bilinen sükna hakkının tesis edilebilmesi için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor. Peki sükna hakkı tesisi için gerekli evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Sükna hakkı, bir evin tamamında veya bir kısmında oturmak, ikamet etmek hakkı olarak ifade ediliyor. Bu hak kişiye bir binadan veya onun bir bölümünden mesken olarak yararlanma, oturma yetkisini veriyor.
Sükna hakkının başkasına devri yapılıyor ve mirasçılara intikal edemiyor. Kişiye bağlı bir hak olarak ifade ediliyor. Süresinin bitmesi veya hak sahibinin ölümü sebebiyle sona erebiliyor.
Sükna tesis işlemi için bazı evrakların temin edilmesi de isteniyor. Peki sükna hakkı tesisi için gerekli evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Sükna hakkının tesisi için gerekli belgeler;
– Sükna hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
– Sükna hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,
– Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,
– Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
– Sükna hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
– Sükna hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalıdır.
– Deprem Sigortası aranır.
Sükna hakkı sona erme sebepleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com