Oturma hakkı olarakta bilinen sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur? Sükna hakkı nasıl olur? diyorsanız işte sükna hakkına ilişkin bilgiler..
Sükna hakkı kelime anlamı olarak “oturma hakkı” olarak karşımıza çıkıyor.Söz konusu sükna hakkı, sahibine bir gayrimenkulün tamamında veya bira kısmında oturma hakkı veriyor.
Sükna hakkı, başkasına devredilemiyor ve miras olarak bırakılamıyor.Sükna hakkı ile ilgili yasal esaslar, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor.Kanunun aksine bir hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.
Oturma hakkı olarakta bilinen sükna hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Sükna hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.
Binanın bir bölümü üzerinde sükna hakkına sahip olan kişi, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de faydalanabiliyor.
Sükna hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından faydalanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, sükna hakkı sahibine ait oluyor. Sükna hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri bu kez malike ait oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın