Sükna hakkı nasıl kurulur?

sükna hakkı nasıl kurulur

Sükna hakkı diğer adıyla oturma hakkı Medeni Kanun hükümlerince düzenlenmiş bir hak çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.Peki sükna hakkı nasıl kurulur? Sükna hakkı nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı..

Medeni Kanunun 823. madde de yer alan esaslara göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor.

Kat mülkiyetine geçmiş ev nitelikli bağımsız bölümler üzerinde sükna hakkı kurulabiliyor. Ancak iskan izni alınmadıkça kat irtifaklı gayrimenkuller üzerinde sükna hakkının kurulması mümkün olmuyor.Peki sükna hakkı nasıl kurulur? Sükna hakkı nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı..

Oturma hakkı olarakta bilinen sükna hakkının kurulması için Tapu Sicil Müdürlüğü’nde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor. Bu durum sözleşmeden doğan oturma hakkı için geçerli oluyor. Kanundan doğan sükna hakkı için de, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi şart oluyor.Sükna hakkının kurulabilmesi için aşağıdaki belgeleri de temin etmek gerekiyor.

Sükna hakkı için istenecek belgeler şu şekilde:

– Sükna hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
– Sükna hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,
– Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,
– Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
– Sükna hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
– Oturma hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalıdır.
– Deprem Sigortası aranır.

Sükna hakkı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*