Kelime anlamı olarak oturma hakkı anlamına gelen sükna hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark nedir? İşte sükna hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark..
Türk Medeni Kanunu’nun 823, 824 ve 825. maddelerinde ayrıntılı olarak açıklanan sükna hakkı kelime anlamı olarak oturma hakkının karşılığını ifade ediyor. Sükna hakkı, bir konutun tamamında veya bir kısmında oturma hakkı anlamına geliyor.
Sükna hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirleniyor.Sükna hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.
Binanın bir bölümü üzerinde sükna hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de faydalanabiliyor.
Sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verirken,söz konusu hak başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.
Medeni Kanuna göre aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.Peki sükna hakkı ile intifa hakkı arasındaki fark nedir? diyorsanız işte yanıtı..
Oturma hakkı olarata bilinen sükna hakkı ancak tapudaki niteliği ev (konut, mesken, daire) olan taşınmazlarda kurulabildiği halde, intifa hakkı her tür taşınmazda (ev, tarla, işyeri, daire, arsa vs.) kurulabiliyor.
Kanuni intifa hakkı olduğu halde kanunun öngördüğü sükna hakkı olmuyorİntifa hakkının kullanımı (kira gibi) başkasına devredilebildiği halde sükna hakkında bu imkan bulunmadığı için devredilemiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın