Bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına şufa hakkı adı veriliyor. Peki şu hakkı nasıl sona erer? İşte şufa hakkının sona ermesi…
Paylı bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına şufa hakkı deniyor.
Ön alım hakkı olarak da adlandırılan bu hak, paylı mülkiyete sahip taşınmazlarda paydaşlardan birinin payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde doğuyor.
Ayrıca şu hakkı sözleşmeden de doğabiliyor. Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan şufa hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor.
Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor. Peki şu hakkı nasıl sona erer? İşte şufa hakkının sona ermesi…
Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor.
Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona eriyor. Kanuni şufa hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan önalım hakkında da uygulanıyor.
Şufa hakkının kullanılması için ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com