Herhangi bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkı şufa hakkı oluyor. Peki şufa hakkı süresi ne kadardır? diyorsanız işte yanıtı…
Hisseli bir taşınmaz malın satılması halinde,bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkı şufa hakkı oluyor.
Ön alım hakkı olarak da ifade edilen bu hak, paylı mülkiyete sahip taşınmazlarda paydaşlardan birinin payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması durumunda doğuyor.
Ayrıca bu hak sözleşmeden de doğabiliyor. Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan şufa hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor.
Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmaz malın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor. Şufa hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.
Şufa hakkı davası, Asliye Hukuk Mahkemesin bir dilekçe ile müracaat edilerek açılabiliyor. Peki şufa hakkı süresi ne kadardır? diyorsanız işte yanıtı…
Şufa hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden 3 ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com