Hisseli taşınmazlarda söz konusu olan ön alım hakkı olarak da bilinen şufa hakkı nedir? Şufa hakkı ne zaman doğar? Şufa hakkı nasıl kullanılır? diyorsanız işte yanıtı…
Şufa hakkı; paylı mülkiyet konusu gayrimenkulün paydaşlarından birinin, payını üçüncü şahsa satması durumunda, diğer paydaşlara, satılan bu payı aynı şartlarla, tek taraflı varması gerekli bir irade açıklamasıyla satın alabilme yetkisi veren yenilik doğurucu hak oluyor.
Esasları Medeni Kanun kapsamında düzenlenen şufa hakkı, diğer hissedarların satış yaptığı kimseye karşı kullanılıyor.Şufa hakkı pay satışıyla birlikte doğuyor.
Bu nedenle bir paydaşın şufa hakkının doğduğu tarih payın satışının yapıldığı tarihe göre belirlenmesi gerekiyor. Yapılan her yeni satışta önalım hakkı yeniden doğacağından, bu durumda şufa hakkının kullanılması, iyi niyet kurallarına aykırı sayılmıyor.
Önalım hakkı olarakta bilinen alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor.Şufa hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.
Asliye Hukuk Mahkemesi, şufa davasında görevli mahkeme oluyor. Dava için paydaşın bu mahkemeye bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekiyor.
Önalım hakkı dava dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com