Şufa hakkı davası, paylı taşınmazın 3. kişilere karşı öncelikle satın alma hakkı davası olarak karşımıza çıkıyor. Peki Şufa davasında görevli mahkeme neresidir? İşte Şufa davasında görevli mahkeme 2016…
Şufa davasında görevli mahkeme 2016!
Hisseli bir taşınmaz malın satılması durumunda, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına şufa hakkı deniyor.
Ön alım hakkı olarak da bilinen bu hak, paylı mülkiyete sahip taşınmazlarda paydaşlardan birinin payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde ortaya çıkıyor.
Ayrıca bu hak sözleşmeden de doğabiliyor. Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan şufa hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor.
Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor.
Şufa hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Şufa hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor. Peki Şufa davasında görevli mahkeme neresidir? İşte Şufa davasında görevli mahkeme 2016…
Şufa hakkı davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi oluyor. Dava için paydaşın bu mahkemeye bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekiyor.
Şufa hakkı dilekçe örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com