Statik proje, yapı üzerinde bulunan tüm yapı elemanların hesaplanması ile bu hesaplamalara göre hazırlanan projeye deniyor. Peki Statik proje ne işe yarar? Statik proje hazırlanırken nelere dikkat edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Statik proje ne işe yarar?
Statik proje, yapı üzerinde bulunan tüm yapı elemanların hesaplanması ile bu hesaplamalara göre hazırlanan projeye deniyor. Peki Statik proje ne işe yarar? Statik proje hazırlanırken nelere dikkat edilir? diyorsanız işte yanıtı.
Statik proje, mimari projeye uygun olarak, ölçekleri yapı büyüklüğüne göre hazırlanıyor. Statik proje hazırlanırken mimari projenin tümünün ele alınması gerekiyor. Örneğin, kat planları, kesitler, tüm görünüşler, sistem gibi detayların da statik projede belirtilmesi gerekiyor.
Söz konusu projenin hazırlanma aşamasında dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunuyor. Asansörler ve kalınlıkları, havalandırma boşlukları, ısı yalıtımı için kullanılan elemanlar, asansör kule yükseklikleri gibi detayların da doğru bir şekilde belirtilmesi gerekiyor.
Statik proje hazırlama işlemleri…
– Çok büyük yapılar dışında statik proje için 1/50 ölçeli kullanılması gerekiyor.
– Kalıp planı üzerindeki elemanların poz numaraları ve gerektiği zaman kotları belirtilmesi gerekiyor.
– Merpenlerin 1/20 ölçeğinde ayrı bir çizimle gösterilmesi gerekiyor.
– Tesisat boşlukları ve baca deliklerinin kalıp planda belirtilmesi gerekiyor.
– Her paftanın sağ alt kısmına cinsinin yazılması gerekiyor.
– Son olarak pafta üzerine inşaat yapımı sırasında uyulması gereken kuralların yazılması gerekli.
İnşaat kullanılan şap nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com