Sözlü vasiyetname nasıl yapılır?

SÖZLÜ VASİYETNAME NASIL YAPILIR
Sözlü vasiyetname olağanüstü şartlar için düşünülmüş bir vasiyet türü olarak karşımıza çıkıyor.Peki sözlü vasiyetname nasıl yapılır? Sözlü vasiyetname nereye verilir? diyorsanız işte yanıtı..

Vasiyetname, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için vasiyetname sahibi kişinin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor.

Geçerlilik şartları arasında;
-Ehliyet (ayırt etme gücü, 15 yaşını doldurulmuş olması)
-Sakatlanmamış irade beyanı
-Kanuna hukuka ve ahlaka aykırı olmaması
-Şekle uygunluk bulunuyor.

Vasiyetname, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.Peki sözlü vasiyetname nasıl yapılır? Sözlü vasiyetname nereye verilir? diyorsanız işte yanıtı..

Sözlü vasiyetname en zor vasiyetnamelerden biri ve ve olağanüstü koşullar için düşünülmüş bir vasiyet türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu olağanüstü durum ve şartlar şu şekidle sıralanıyor;

a) Yakın ölüm tehlikesi,tabii afetler,
b) Miras bırakanın yaşadığı yerin dış dünya ile ulaşımının kesilmesi,
c) Amansız hastalık, bulaşıcı hastalık ve salgın halleri,
d) Savaş gibi olağanüstü durumlardır.

Yukarıdaki durumlarda miras bırakan yüzünden resmi veya el yazısı ile vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yöntemini seçebiliyor.Bu konuda iki adet şahit olması ve hatta bunları vekil olarak tayin etmesi durumu daha sağlamlaştırıyor ve güvenilir kılıyor.

Resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*