Kanunen mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna müracaat edebiliyor. Peki sözlü vasiyetin geçerliliği var mı?
Sözlü vasiyetin geçerliliği!
Vasiyetnameler, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor.
Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatıyor ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yüklüyor.
Resmî vasiyetname düzenlenmesinde okur yazar olma koşulu dışında, tanıklara ilişkin yasaklar, sözlü vasiyetteki tanıklar için de geçerli oluyor.
Mirasbırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan edilen son arzuları, yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazar, bu belgeyi imzalar ve diğer tanığa imzalatıyor. Peki sözlü vasiyetin geçerliliği var mı? Sözlü vasiyetin geçerlilik şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyetnameyi hazırlayan kişi eğer irade yoksunu ise vasiyetname geçersiz oluyor.Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebiliyor. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebiliyor.
Vasiyetnamenin geçersiz olduğu haller!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com