Ev ve işyeri kiralamalarında, taraflar aralarında kira sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşme sözlü yada yazılı olabiliyor. Peki sözlü kira sözleşmesi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Sözlü kira sözleşmesi nedir?
Kira kontratı olarakta bilinen kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracısı arasında yapılıyor. Bu anlaşma kapsamında ilgili taşınmaz malın ne kadar süre içerisinde kiracının kullanımında olacağı ve buna karşılık ne kadar bedel ödeyeceği tespit ediliyor.
Kural olarak kira sözleşmesi şahsi hak sağlıyor, bu sebeple kiracı ve kiralayan sözleşmeden kaynaklanan haklarını sadece birbirlerine karşı öne sürebiliyor, üçüncü şahıslara karşı ileri süremiyor.
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu esasları gereğince bu sözleşme yazılı olabildiği gibi sözlü olarak da yapılabiliyor. Peki sözlü kira sözleşmesi nedir? Sözlü kira sözleşmesi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Sözlü kira sözleşmesi genel olarak tanıdık ve akraba ilişkisi bulunan kişiler arasında yapılıyor. Sözlü anlaşma yapılsa da taraflar yine kanundaki hak ve sorumluluklara sahip oluyor.
Ancak akrabalık ilişkisi, kirada yaşanabilecek muhtemel sorunların önüne geçemiyor. Kiracının kira ödemesini aksatması, kirayı ödememesi gibi problemler meydana gelebiliyor. Kiracının tahliyesi için ilk olarak kiracı olarak ispat edilmesi gerekiyor.
Kimi zaman kiracılar, sözleşme olmaması nedeni ile “Ben kiracı” değilim, diyebiliyor. Bu durumlarda ise mal sahibi fuzuli işgalden tahliye davası da açılabiliyor.
Yazılı kira sözleşmesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com