Taşınmaz mal satışlarında 3. kişilere karşı kullanılabilen önalım hakkı, sözleşmeden de doğabiliyor. Peki, sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?
Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?
Paylı mülkiyette, paydaşlardan birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hakka, kanuni önalım hakkı deniyor.
Bu hak sözleşme yapılarak da kazanılabiliyor. Bu hakkın kullanılabilmesi için yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildiriliyor.
Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor.Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor. Peki, sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?
Sözleşmeden doğan önalım hakkı..
Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilir. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınır.
Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.
Yasal önalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan önalım hakkında da uygulanır.
Önalım hakkı ihtarnamesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın