Sosyal kültürel tesis alanı nedir?

Sosyal kültürel tesis alanı nedir

Planlı tip imar yönetmeliğinde alan kullanımları; konut alanı; ticaret alanı; sağlık tesis alanları; sosyal kültürel tesis alanı, eğitim alanları; askeri alanlar gibi alanlara ayrılıyor. Peki sosyal kültürel tesis alanı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

8 Eylül 2013 Pazar günü, 28759 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında kent bölgeleri tanımlara yer veriliyor. Peki sosyal kültürel tesis alanı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kültür tesisi veya bir diğer ifade ile kültürel tesis alanı; Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanununda tanımlanan ve nitelikleri ilgili Yönetmelikte belirtilen kültür yatırımı veya girişimi kapsamındaki faaliyetlerin gerçekleştirildiği Bakanlıkça belgelendirilmiş olan, yapı ve mekanlar ile bunların tamamlayıcı unsurlarına ve eklentileri olarak ifade ediliyor.

Kültürel tesis alanlarının sahip olması gereken bazı yerleşim özellikleri bulunuyor. Kültürel tesis alanlarının özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

Yerleşim özellikleri
Tesisler; yapı olarak yöre ve çevre ile uyumlu, Yönetmelikte öngörülen fonksiyonlara ve ölçütlere uygun, nitelikli malzeme ile tefriş ve dekore edilerek donatılmış ve aydınlatılmış mekanlardır.

Yapının tamamı belge kapsamında değil ise kapsam dışındaki kısımların kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde, belgeli kısımlardan tümüyle ayrımı sağlanır. Belge kapsamındaki kısmın ayrı bir girişi olması gereklidir.

Bir tesis bünyesinde; bu Yönetmelikte asgari nitelikleri belirlenmiş olan diğer tesis türlerinin bulunması halinde, bu türlerin bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Bu Yönetmelikte belirtilen türler ayrı ayrı belgelendirilebileceği gibi aynı belge altında birden fazla tür de bulunabilir.

Bahçesi ve açık alanı olan tesislerde, bahçeler ve açık alanlar özenle ve çevrenin doğal yapısıyla uyumlu olarak düzenlenir, yeterince aydınlatılır ve sürekli bakımları sağlanır.

Tesislerde ısıtma ve soğutma tesisatı, yeterli doğal veya mekanik havalandırma tesisatı bulunur.

Tesislerde, devamlı ve yeterli basınçta sıcak ve soğuk su bulunur. Şehir şebekesi haricinde temin edilen sular için otomatik klorlama ve arıtma tesisatı yapılır.

Dış ve çevre aydınlatmaları, müşterileri rahatsız etmeyecek ve doğal yaşamın etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenir.

Belgeli tesisler içerisinde, tesisin ana kullanım amacının önüne geçmemek üzere kullanıcılara hizmet veren yeme-içme tesisleri ile tesiste yürütülen faaliyetlerle ilişkili satışın yapılabileceği satış birimleri, spor, eğlence, dinlenme imkanı veren işletmeler bulunabilir.

Yeme-içme tesislerinin lokanta veya kafeterya olarak düzenlenmesi halinde bu mahallerin 21/6/2005 tarihli ve 25852 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik kapsamında belirlenen asgari nitelikleri taşıması gerekmektedir.

Açık alanı olan tesislerde, çeşitli kültürel ve sosyal aktivitelere hizmet verecek alan düzenlemeleri yapılır. Engellilerin bu genel kullanım alanlarına ulaşımını sağlayacak gerekli düzenlemeler yapılır.

Genel nitelikler
Tesislerin genel nitelikleri aşağıda belirtilmiştir:
Girişte ve iç mekan dolaşımında, bedensel engelli kullanıcılara göre tasarlanmış azami % 6 eğimli rampalar, asansör, özel tuvalet ile özel işaretler gibi fiziki düzenlemeler,

Çok amaçlı salonlar ile sinemalarda koltuk kapasitesinin %1 oranında bedensel engellinin kullanımına yönelik koltuk, işitsel ve görsel düzenlemeler,

Danışma, vestiyer, kullanıcıları bilgilendirmeye yönelik duyuru panoları, gişe gibi düzenlemelerin de yer aldığı giriş holü,

Yeterli sayıda, fuaye veya giriş holü ile bağlantılı bay ve bayan tuvaletleri,

Bay ve bayan personel için ayrı olmak üzere tuvalet, lavabo ve soyunma mahalleri ile ortak dinlenme mahalleri,

Kullanım amacına bağlı olarak, genel mahallerde mekanik havalandırma ve klima tesisatı,

Elektrik kesintisi halinde tesisin işletilebilmesini sağlayan teknik düzenleme,

En az iki adet idari ofis,

Kullanıcıların kullandığı kat sayısının üçten fazla olması halinde kapasiteyle orantılı asansör,

Müstakil tesislerde kapasiteyle orantılı otopark veya park hizmeti sağlanır. Başka işlevlerin yer aldığı bir yapı bünyesindeki tesisler, yapının otoparkından yararlanabilir.

Ticaret alanı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com