Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Site yönetim planı ve Kat Mülkiyet Kanunu konusuna değindi.
Siteler , Kat Mülkiyet Kanunu esaslı mevzuatlar çerçevesinde yönetilir. Bu mevzuatlar “ Yönetim Planı” adı altında siteye özelleştirilir ve tapu idaresine kat irtifakı başvurusu esansında şerh edilmek üzere teslim edilir.
Yönetim planını oybirliği ile kat malikleri yapar. Kat irtifakı esansında tüm kat malikleri, o anda irtifakı kuran kişilerdir. Daha sonra bağımsız bölüm satın alanlar, fiziki olarak daireyi, hukuki olarak da bu maliklerin yaptığı resmi senedi (tapu) ve yönetim anlaşma metnini ( yönetim planı) satın almış, kabul etmiş olurlar.
Kat irtifakı dolayısı ile kat maliki olan bu kişilerin, ileri de yeni mal sahibi olacak kişiler üzerinde hak ve yükümlülüklerden fayda sağlaması için, kanun koyucu, yönetim planının, Kat Mülkiyet Kanununa aykırı olmayacağına dair amir hüküm koymuştur.
Toplanacak avans ve aidat miktarlarından tamamen veya kısmen bazıları kayırma, geçici yönetimin oturum başlangıcından sonra bir yıldan fazla sürmesi, yetkili olduğu süreden fazla bir süreli sözleşmeler yapmak, vb. kayırma veya yetkiyi aşma maksat veya gerekçeli yönetim planı maddeleri “ hukuken yok hükmündedir”.
Bağımsız bölüm bir eşya değildir, ayni haktır ki kat mülkiyeti hakkı ile tapuya kayıtlanmış bir belge ile üzerinde tasarruf edilmektedir.
Yönetim planları maliklerin 4/5 çoğunluğunun onayı- oluru olmadan kısmen veya tamamen değiştirilemez, ancak Kat Mülkiyeti Kanununa aykırı –muhalif maddeleri değişim veya kabullenmeye konu değildir, özel bir iş veya işlem yapmaya gereksizin yok hükmündedir.
Bu netlik, yönetim planlarının ilk paragrafında yer alır, aksi durumda bile tapu idaresi, yönetim planını bu şerhle tapu defterine kayıtlar.
www.konutsitesiyonetimi.com
Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı
Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni