Konut siteleri gibi toplu konutların yönetimi ile ilgili yasal hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ele alınıyor. Peki site yönetiminden blok yönetimine nasıl geçilir? diyorsanız işte yanıtı…
Site yönetiminden blok yönetimine nasıl geçilir?
Toplu yapı yönetimi hakkında yasal esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunen toplu yapıdaki blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetiliyor.
Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetiliyor.Peki site yönetiminden blok yönetimine nasıl geçilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen, yönetim planları her blok için ayrı ayrı olmadığı sürece toplu yapılarda münferid değişikliğe gidilemiyor. Bilindiği üzere yönetim planı inşaat aşamasında oluşturuluyor ve tapuda tescil ediliyor. Bunun değiştirilmesi için 5/4 oy kullanılması gerekiyor.
Site yönetiminden blok yönetimine geçişin sağlanması için, özel gündemle toplanılıp, bu konu görüşülüyor. Oylama sonucunda toplam 50 bağımsız varsa 40 bağımsız değişmesi yönünde oy kullanırsa, yönetim planında değişiklik yapılabiliyor.
Toplantıda bu oy katılımının sağlanmasıyla bloklar site yönetiminden ayrılabiliyor ve blok için yeni bir yönetim planı hazırlanarak tescil ettirilebiliyor.
Site yönetimi hangi yapılarda zorunlu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com