Sit alanında kalan arsam var ne yapmalıyım?

Sit alanında kalan arsam var ne yapmalıyım

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar sit alanları oluyor. Peki sit alanında kalan arsam var ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanında kalan arsam var ne yapmalıyım?
Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Sit alanları özellik ve bulunduğu alanlara göre tür ve derecelere ayrılıyor.
Sit alanları çeşitleri arasında; kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları bulunuyor. Ayrıca, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor.Peki sit alanında kalan arsam var ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanı ilan edilen bölgelerde, hem sit zeminine hem de yapılara yönelik her türlü fiziki ve inşai müdahale ancak koruma bölge kurulundan izin alınması durumunda mümkün olabiliyor. Peki sit alanında kalan arsam var ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı…

Arsası sit alanı sınırları içerisinde kalan arsa sahipleri takas imkanından faydalanabiliyor.

KTVKK m.17/b gereğince; Sit alanı ilan edilmiş bulunan alanlarda mülkiyeti bulunan özel hukuk kişileri, koruma amaçlı imar planlarında getirilen hükümler nedeniyle kesin inşaat yasağı söz konusu olduğunda, müracaat etmeleri durumunda, belediyelerin ve il özel idarelerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazlarla yapılaşma hakkı bulunmayan parsellerin takası mümkün oluyor.

Sit alanı ilan edilen bölgede mülkiyet hakkı bulunan maliklerin bu haklarının takası konusu esas olarak, Kanunun 15. maddesinin f bendinde düzenleniyor.

Düzenlemeye göre; “Sit alanı ilan edilen ve 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu parseller, aynı ada içerisindeki bütün parsel maliklerinin başvurusu ve karşılığında önerilen parsellerin tamamının kabulü koşuluyla, başka Hazine arsa veya arazileri ile müstakil veya hisseli olarak değiştirilebilir. Sit alanı ilan edildiği tapu kütüğüne şerh edilen taşınmazları, miras ve ölüme bağlı tasarruflar dışında, sonradan edinenlerin talepleri değerlendirilmez. Ancak, Bakanlık izniyle gerçekleştirilen kazıların yapıldığı alanlarda bulunan parsellerde, maliklerin başvurusu ve kabulüne ilişkin koşul parsele yönelik uygulanır ve 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planı şartı aranmaz. Bu parsellerin üzerinde bina veya tesis varsa malikinin başvurusu üzerine rayiç bedeli, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 11. maddesi hükümlerine göre belirlenerek ödenir. Bu bentle ilgili usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir”.

Sit alanlarında bakım onarım izni gerekli mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com