Sit alanına inşaat yapılabilir mi?

Sit alanına inşaat yapılabilir mi

Tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlara sit alanları deniyor ve bu alanlar koruma altında oluyor. Peki sit alanına inşaat yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanına inşaat yapılabilir mi?
Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacıyla ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olan sit alanları özellik ve bulunduğu alanlara göre çeşit ve derecelere ayrılıyor.

Bu alanlar, kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Aynı zamanda, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor. Peki sit alanına inşaat yapılabilir mi? Sit alanına ev yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Ev yapılabilen sit alanları 3. derece doğal sit alanları olarak belirleniyor. Yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak sit alanına ev yapma izni veriliyor.

3. derece doğal sit alanları, doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlar oluyor.

-Bu alanlarda, kullanıma açılacak bölgelerde geçici dönem yapılanma koşullarının ilgili kurumların görüşleri alınarak koruma kurullarınca belirlenmesine, bu belirlemede varsa 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı veya 1/5.000 ölçekli nazım planı kararları ile arazinin topografya, peyzaj, silüet vb. karakteristiklerinin göz önünde tutulmasına, ancak hazırlanacak Koruma Amaçlı İmar Planı kriterlerini etkileyebilecek nitelik ve yoğunluktaki uygulamalara Koruma Amaçlı İmar Planı yaptırılmadan izin verilemeyeceğine,

-Mevcut tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesinin yanısıra koruma kurulundan izin almak koşuluyla yeni tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılabileceğine,

-Doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak koruma kurulunca belirlenecek koşullar doğrultusunda kum, çakıl, taş, maden ve benzeri malzeme alınabileceğine, bu amaçla ocak açılabileceğine, toprak, curuf, çöp, sanayi artığı ve benzeri dökülmemesine,

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca Karar verilmiş olup, Arkeolojik, Doğal, Tarihi, Kentsel Sit Alanları ile Tescilli Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları ile ilgili yapılacak tüm uygulamalar için Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması gerekiyor.

Sit alanlarının dereceleri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com