Sit alanı tespiti nasıl olur?

Sit alanı tespiti nasıl olur

Sit alanları doğal değerlerin korunması ve sonraki kuşaklara aktarılması amacıyla koruma altına alınıyor. Peki sit alanı tespiti nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanı tespiti nasıl olur?
Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4 kategoriye ayrılıyor. Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlara deniyor ve sit alanları koruma altında tutuluyor.

Bu alanlarda yapılanmaya izin verilemiyor. Sit alanlarında tarihsel kent kalıntıları yer alıyor. Tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlayan alanlar olarak da ifade ediliyor. Peki sit alanı tespiti nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanlat yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla öğrenilebiliyor.

Sit alanları yönetim sisteminden (SAYS) de bu tespitler yapılabiliyor. SAYS, Doğal Sit Alanlarının mevcut durumunun belirlenmesi amacıyla, doğal sit alanlarına ilişkin hâlihazırda bulunan veriler incelenip değerlendiriliyor, pilot olarak seçilen 6 il (Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce) kapsamında doğal sit sınırları mevcut dosyalar üzerinden belirlenerek veri tabanına aktarılmış, Bakanlık bünyesinde doğal sit alanlarına ilişkin geliştirilmiş olup; sistem içerisinde dosyalar arşivlenerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve ilgili birimler arasında web servisler aracılığıyla paylaşımı sağlanıyor.

SAYS uygulaması sayesinde; harita veya dosya bilgilerine göre uygun görülen sit alanları geometrileri ve Komisyon Kararları, Mahkeme Kararları, Karara esas rapor vb. sözel bilgileri SAYS veri tabanına aktarılıyor.

Dosyalar bazında yapılacak/yaptırılacak taramaların dosya olarak sunucuya aktarılması ve ilgili belgelerin sayısal kopyalarına erişim sağlanıyor. Sözel ve harita üzerinde sorgulamalar yapılabilmekte, sınır değişiklikleri ve derece değişiklikleri sit alanı bazında takip edilebiliyor.

Değişikliklere ilişkin karar metni ve evrakı görüntülenerek, sınır değişikliğinde eski sınırlar harita (grafik veri) ve karar olarak görüntülenebiliyor. Sit alanı ile ilgili, geçmiş evraklarına-kararlarına ve grafik verisine erişilebiliyor.

Sit alanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirleniyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik’te de yer verliyor.

Sit alanlarının dereceleri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com