Sit alanı nasıl öğrenilir?

sit alanı nasıl öğrenilir

Ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan ve bu nedenle korunması gereken alanlar sit alanları olarak karşımıza çıkıyor.Peki sit alanı nasıl öğrenilir?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar, sit alanı olarak tanımlanıyor.

Jeolojik devirlere ve tarihi devirlere ait olan, ender bulunmaları, özellikleri ve güzellikleri açısından korunması gereken yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan alanlar ise doğal sit alanı olarak ifade ediliyor.

Söz konusu doğal sit alanları, 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olmak üzere 3 kategoriye ayrılıyor.

– 1. derece doğal sit alanı; Bilimsellik açısından evrensel bir değere sahip; mutlaka korunması gereken; ender bulunan ve ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip olan korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak alanlar oluyor.

– 2. derece doğal sit alanı; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi gereken aynı zamanda kamu yararı gözönüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar oalrak karşımıza çıkıyor.

– 3. derece doğal sit alanı; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesinin yanında, bölgenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlar olarak tanımlanıyor.Peki sit alanı nasıl öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı..

Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne müracaat edilmesi ile sit alanı öğrenilebiliyor.

Sit alanı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*