Sit alanı imara açılır mı?

sit alanı imara açılır mı
Sit alanları, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği koruma altına alınmış olan alanlar olarak ifade ediliyor. Peki sit alanı imara açılır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanı imara açılır mı?
Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere dört gruba ayrılıyor.

Sit alanları, tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlar olarak da ifade ediliyor. Bu alanlarda yapılanmaya izin verilmiyor izin verilse de belli kurallar dahilinde sınırlamalar konulabiliyor.

Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik’te sit alanların belirlenmesi hakkında açıklamalar getiriliyor. Sit alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirleniyor

Sit alanı ilan edilmiş olan alanlarda hem sit zeminine hem de yapılara yönelik her türlü fiziki ve inşai müdahale ancak koruma bölge kurulundan izin alınması durumunda mümkün oluyor. Peki sit alanı imara açılır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Sit alanlarında yapılaşmanın mümkün olup olmadığı veya ne tür yapıların yapılmasına izin verildiği, doğal sit alanlarının kendilerine özgü özellikleri ve yapısı sebebiyle koruma kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planlarına göre belirleniyor.

Ancak geliştirilen kanun tasarılarına ve yapılan imar planı değişikliklerine göre kimi sit alanları imara açılabiliyor.

Tapuda sit alanı şerhi ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com