Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen, olası felaketleri önleyebilecek önlemlerin alınmaması “Ders almadık” dedirtti. İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, “İzmir’de 1 milyon binanın yüzde 65’i kaçak ve bir o kadarı 40-50 yaş aralığında. Yeni acılar yaşanmadan İzmir’de kentsel dönüşümün acil olarak başlaması gerek” dedi.
Öziçer, “İnsanlar mevcut binalarına bir kat daha ekleyip çocuklarının, kardeşlerinin ev sahibi olmasını isterken aslında onlara tabut inşa ettiklerinin farkında değil” diye konuştu. Öziçer, hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan yapılan bu yapıların depremde yıkılacak ilk binalar olduğunu söyledi.
Dar sokaklar büyük tehlike
Olası bir depremde en büyük hasarın sahil şeridinde dolgu ve balçık zemine yapılan binalarda olacağına dikkat çeken Öziçer “Dar sokak aralıkları olan bölgelere de bir deprem anında yıkılan binalardan dolayı itfaiye, arama kurtarma ve ambulanslar ulaşamayacak. İzmir’de risk çok yüksek.
Çok sayıda dar sokak var. Bu sokaklar enkazlarla kapandığında ulaşım bütün kentte duracak” diye konuştu. Öziçer bu durumda yaşanabilecek kayıpların azalması için yerel yönetimlerin ve AFAD’ın vatandaşlara afet bilinci oluşturmak için eğitim vermesi gerektiğini söyledi. Marmara Depremi’nde ölümlerin yüzde 5’inin sabitlenmeyen eşyalardan geldiğini hatırlatan Öziçer, bunun yanı sıra deprem öncesinde ve sonrasında yapılacaklar başlıklı bir plan yapılması gerektiğini vurguladı.
Yeni Asır