Kimi kira gelir sahipleri hiç vergi ödemezken; kimi kira gelir sahipleri ise bazı indirimlerden yararlanarak az miktarda vergi ödeyebiliyor. Peki Sigorta giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Sigorta giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi?
2015 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler, 2016 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna edilecek mesken kira tutarı, işyeri kira gelirinde beyanname verme sınırı, emsal kira bedeli uygulaması gibi hususlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde ele alınıyor.
Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi oluyor.
Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.
Vergi için ilk olarak beyanname veriliyor. Beyannameyi, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. Sınırın altında kira geliri elde edenler vergiden muaf tutuluyor.
Kimi kira gelir sahipleri ise bazı indirimlerden yararlanarak az miktarda vergi ödeyebiliyor. Peki Sigorta giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Gerçek gider indirimlerine göre kiraya konu olan gayrimenkulün sigorta giderleri kira gelir vergisinden düşülebiliyor.
Kira gelir vergisinden gerçek gider yöntemi seçilerek indirilebilecek diğer giderler şu şekilde sıralanıyor:
1- Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma,ısıtma, su ve asansör giderleri,
2- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,
3- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
4- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5′i (iktisap bedelinin %5′i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2003 yılından önce iktisap edilen konutlar için bu indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.),
5- Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
6- Amortismanlar,
7- Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
8- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
9-Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli [Dar mükelleflerinki yurtdışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşlarımız da dar mükellef kapsamındadır yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç],
10- Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com