Şerefiye bedelini hem yapı kooperatiflerinin hemde daire satışında, evi satın alacak olan kişinin ödemesi gerekiyor. Peki şerefiye bedeline nasıl itiraz edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Şerefiye aynı proje çatısı altında bulunan taşınmazların değer farklılığı olarak ifade ediliyor. Aynı çatı altında inşa edilen dairelerin arz ve talep unsurları açısından eşit olmaması olarak da karşımıza çıkıyor. Yani aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor.
İnşaatların eşit olmayan şartlarda yapılması ile daha iyi yerlerdeki alanlarla diğerlerinin arasında hak geçmemesi için kanunen şerefiye bedeli bulunuyor. Şerefiye bedeli manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığının farklı olmasından kaynaklanan bir bedel olarak ifade ediliyor.Peki şerefiye bedeline nasıl itiraz edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kooperatifteki konutların geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, 3 kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor. Bu rapor notere tasdik ettirilerek yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Ortaklar onbeş gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor.
İtiraz halinde Teknik heyetten bir, Yönetim Kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek üç kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet bulunuyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapmak zorunda oluyor.
Şerefiye nedir nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com