Aynı çatı altında bulunan dairelerin aynı özelliklere sahip olmalarına karşın, fiyatlarının farklı olmasının sebebi şerefiye farkından kaynaklanıyor.
Şerefiye farkı, tek bir çatı altında yer alan ve aynı niteliklere sahip dairelerin fiyatlarının bazı kriterler nedeni ile farklı olmasını ifade ediyor. Söz konusu kriterler arasında, dairenin açıklığı, gün ışığını alma durumu, yönü, cephesi, manzarası gibi özellikler bulunuyor.
Buna göre, daireler aynı niteliklere sahip olsa da, örneğin bir dairenin manzaraya bakması gibi şerefiye farkının olmasından dolayı otomatik olarak daire fiyatı da farklı oluyor.Peki bu kriterlere göre belirlenen şerefiye bedeline itiraz edilir mi?
İnşaat yapım aşamasında kooperatiflerden de talep edilen şerefiye bedeli, Teknik kurula ait tespitin kesinleşmesinden sonra ve oradaki değerlendirmelere uygun şekilde ortaklar tarafından ödeniyor.
Kooperatif; arsa, proje, ortakların ihtiyaç ve taleplerine göre değişik tip ve gruplarda ev yaptırabiliyor. Ancak bu konutların geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, üç kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor. Bu rapor notere tasdik ettiriliyor ve noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Ortaklar onbeş gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor.
İtiraz durumunda Teknik heyetten bir, Yönetim Kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek üç kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet bulunuyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapmak zorunda oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın