Seçimleri ve siyasi belirsizliği geride bıraktık. Tek Partinin hükümet edecek olması, psikolojik rahatlamayı ve pozitif ekonomik iyileşmeleri beraberinde getirdi. Bazı göstergeler olumlu gelişmeleri işaretliyor. Ticari ve sınai hayatta canlanma belirtileri baş gösterdi.
Otomotiv ve İnşaat
Otomotiv ve inşaat, diğer birçok sektörün aksine artışlarla yılı geçirdi. Ancak bu seyir Eylül’de bozulmuş ve düşüşler yaşanmıştı. Seçimlerden sonra bu iki sektörden de iyi haberler gelmeye başladı.
Sektör temsilcileri;
-Kasım ayını, özellikle de aralık ayını iyi beklediklerini,
2016 beklentilerinin pozitife döndüğünü,
-1 Kasım’dan önce siyasi belirsizlik ve faiz artışının konut satışlarını düşürdüğünü. Eylülde ev satışının % 20 azaldığını,
-Siyasi belirsizliğin sona ermesiyle toparlanma başlayacağını,
-Türkiye’de istikrar bekleyen yabancıların harekete geçeceğini.
-İnşaat şirketlerinin yeni projelerini satışa çıkaracağını,
-Hazır beton sinyallerinin iyi geldiğini ve volumlerde artışın söz konusu olduğunu” ifade ediyorlar.
Taşımacılık
Önemli göstergelerden biri taşımacılık. İç ve dış taşımacılığın hareketli olması, mal sevkiyatının arttığına işaret ediyor. Bunu, özellikle mesleğimin de gereği olarak yapmış olduğum karayolu seyahatlerinde de gözlemliyorum. Nakliyeci mükelleflerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde; “ihracatta kötü gidiş son buldu. Doğu ve Güneydoğu bölgeleri dâhil yurtiçi ve ihraç taşımaları arttı” değerlendirmesini işitiyorum. Türkiye Nakliyeciler Derneği de önceki hafta içerisinde yapmış olduğu değerlendirmelerde “seçimlerden önce İstanbul’da 5 bin kamyonun iş beklediğini, iç ticaret taşımalarında % 25 kayıp olduğunu, ancak seçim sonrası mal hareketinin hızlandığını, son bir hafta taşımalarda yaklaşık yüzde 10’luk artışın var olduğunu” dile getirdi.
Mobilya
Mobilyadaki gelişmeler de olumlu. Sektör temsilcileri. (örneğin MOSDER), seçim sonuçlarının pozitif yansımasını hissettiklerini dile getiriyor. Özellikle inşaat sektörünün hareketlenmesi ve asgari ücretle diğer maaş artışlarının yapılmasıyla mobilya sektörünün daha da canlanacağını düşünüyorum.
Nihai Tüketici
Diğer bir önemli gösterge olan nihai tüketici tarafı da olumlu sinyaller veriyor. Sektör temsilcilerinden AV M Yatırımcıları Derneği aynı yönde düşünce paylaşımında bulunuyor: Derneğe göre; “Seçim sonuçlarının olumlu yansımaları oldu. Piyasada oluşan pozitif algı tüketiciye de yansıdı. Tahminimizce girişlerde ve cirolarda artış yaşanacak. Şimdiden rakam vermek zor. Ancak sinyallerini alıyoruz. Seçim sonrasında belirsizliğin ortadan kalkmasıyla her konuda memnuniyet var.”
Döviz Kurları
Seçimden önceki son işlem gününde ABD dolar kuru 2.92 Euro ise 3,21 liradan kapandı. Seçimlerden sonra gün içinde dolar 2,76 liraya kadar düşmüştü. Yazımı hazırladığım 24 Kasım tarihi itibariyle dolar 2,87 Euro 3,06 liradan kapandı. Hükümetin kurulması ve doğru bir ekonomi yönetimiyle ki. öyle olacağını düşünüyor ve umuyorum- dövizin mukarrer bir aralıkta seyir izleyeceğini tahmin ediyorum.
Ekonominin Yarını Olumlu
Genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım’dan sonra yapmış olduğu açıklamalarda seçim vaatlerinin tamamını yerine getireceklerini ifade etti. Bu demeçler asgari ücret konusundaki bazı çekinceler hariç piyasalar tarafından da olumlu algılandı. Asgari ücretlerin 1300 liraya çıkarılması ve söz verilen diğer maaşlardaki artışların iç talebi olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum.
Ahmet GÜZEL/Milat