Sebepsiz zenginleşme haksız iktisap mıdır?

haksız iktisap
Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme haksız iktisap mıdır?

 

Sebepsiz zenginleşme haksız iktisap mıdır?
Haksız iktisap, bir kimsenin malvarlığında, haklı bir nedene dayanmadan başka bir kimsenin malvarlığı aleyhine meydana gelen artma ya da azalmama durumu oluyor.

Sebepsiz zenginleşme ise, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın , başkasının zararına meydana gelen zenginleşme oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme haksız iktisap mıdır?

Borçlar Kanunu gereğince haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Bu durumda sebepsiz zenginleşme haksız iktisap oluyor.

Haksız iktisap sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası açılabiliyor. Peki, sebepsiz zenginleşme veya haksız iktisap davası ne zaman ve nasıl açılır?

Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Zenginleşme, zenginleşenin bir alacak hakkı kazanması suretiyle gerçekleşmişse diğer taraf, istem hakkı zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcunu ifadan kaçınabilir.

Bu dava için yukarıdaki süreler dikkate alınarak bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat ediliyor.
Sebepsiz zenginleşme kanunu!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*