Şantiye şefliği şartları nelerdir?

Şantiye şefliği şartları nelerdir

Müteahhit adına işin yapılmasını teknik ve idari bakımdan yürütmekten sorumlu olan kimse şantiye şefi olarak karşımıza çıkıyor. Peki şantiye şefliği şartları nelerdir? diyorsanız işte şantiye şefliği için aranan şartlar…

Şantiye şefi, şantiye içerisindeki işlerden görevli olan kişi olarak biliniyor. İnşaat mühendisleri şantiye şefleri olabiliyor. İnşaat içerisinde müteahhitleri, çalışanları ve mimarları denetliyor.

Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği Uygulamaları ile ilgili 7 Mayıs 2008 tarih ve 1315 sayılı Bakanlık açıklamasının 1. maddesinin (a) bendinde yer alan bilgiye göre, sadece mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik mühendisleri şantiye şefi olabiliyor.Peki şantiye şefliği şartları nelerdir? diyorsanız işte şantiye şefliği için aranan şartlar…

Şantiye şefi olmak için aranan şartlar şu şekilde sıralanıyor:
-Şantiye şefinin, yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere mimar, mühendis veya bunlara ilişkin teknik öğretmen veya tekniker olması gerekiyor.

-Şantiye şefi; yapım işinin konusu, niteliği, büyüklüğü, imalâtın özel ihtisas gerektirip gerektirmediği de gözetilerek belirleniyor.

-Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemez ve bu Yönetmelikte belirtilen toplam m2 sınırları aşılmamak kaydıyla aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebiliyor.

-Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumlu oluyor.

-Şantiye şefi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasından sorumlu oluyor.

-Şantiye şefi görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve kusurları, öneri ve önlemleri belirlemek, yapı müteahhidine rapor etmek ve şantiyede görev alan ilgili kişilere bildirmekle yükümlü oluyor. Raporda yer alan hususların yerine getirilmemesinden yapı müteahhidi sorumlu tutuluyor.

-Şantiye şefinin yapım işine dair görevi, yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son buluyor.

Şantiye şefinin görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com