Şantiye şefleri kimler olabilir?

Şantiye şefleri kimler olabilir

Şantiye şefi görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemin aldırılması yetkisine sahip olmuş oluyor. Peki şantiye şefleri kimler olabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Şantiye şefleri kimler olabilir?
Şantiye şefliği, bir yapım işinin yapı müteahhidi adına yönetilerek, uygulanmasına ilişkin mühendislik faaliyeti olarak ifade ediliyor.

Plân, fen, sanat, sağlık, çevre şartlarına ve standartlara uygun yapı inşa edilmesine yönelik yapım faaliyet ve süreçlerinin takibini sağlamak üzere, yapı müteahhitlerine yetki belgesi numarası verilmesine, kayıtlarının tutulmasına, mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi çalıştırılması mecburi yapılara, yapım işlerinde görev alan şantiye şeflerine ve yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle açıklanıyor. Peki şantiye şefleri kimler olabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Şantiye şeflerinin, yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere sadece mimar veya mühendis olması gerekiyor.

Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği Uygulamaları ile ilgili 7 Mayıs 2008 tarih ve 1315 sayılı Bakanlık açıklamasının 1. maddesinin (a) bendine göre, sadece mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik mühendisleri şantiye şefi olabiliyor.

Söz konusu yasal hükümler aşağıda yer alıyor;
“Yönetmeliğin 9. maddesinin 2. fıkrasında yer alan …… Mühendis, mimar diplomasına sahip olan yapı müteahhidinin şantiye şefliğini üstlenmesi halinde, şantiye şefliği için sözleşme akdedilmesi şartı aranmaz… hükmündeki mühendis ifadesinden elektrik, makina ve inşaat mühendisinin anlaşılması gerekmektedir.”

Şantiye şefinin görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com