Şantiye defteri, Bayındırlık İşleri Kontrol Yönetmeliği gereğince inşaat taahhüt işletmelerinde tutulacak defterlerden biri oluyor. Peki şantiye defteri nasıl tutulur? Şantiye defterine neler yazılır? diyorsanız işte yanıtı…
Bayındırlık işleri kontrol yönetmeliği kararlarınca, başlanan inşaatın düzenli ilerleyip ilerlemediği hakkında bilgi almak ve inşaatın genel çalışması hakkında bilgi almak için tutulması zorunlu olan defter şantiye defteri oluyor. Peki şantiye defteri nasıl tutulur? Şantiye defterine neler yazılır? diyorsanız işte yanıtı…
Söz konusu defter çift yapraklı (biri koparılabilir zımbalı) ve müteselsil (birbirine bağlı) sıra numaralı, standart A4 ebatlarında oluyor.
Defterin ilk sayfasına, defterin numarası, işin (inşaatın) adı, yeri, keşif bedeli, müteahhidin, şantiye şefinin ve kontrol mühendisinin kimlikleri yazılıyor ve müteahhit tarafından imzalanıyor. Şantiye defterinde yazan diğer hususlar aşağıda yer alıyor:
– O günkü hava durumu,
– İşin ilerleyişi, gelişmesi,
– Çıkan engeller,
– İnşaata giren ihrazat (Müteahhidin inşaatta kullanılmak üzere işyerine getirdiği, bir daha şantiye dışına çıkarılamayan malzemeler) bedeli,
– Ödenecek gereçler,
– Fiyat farkına tabi gereçlerin çeşit ve miktarları,
– Sözleşme gereğince müteahhidin iş başında bulundurulması gereken teknik elemanların o gün iş başında bulunup, bulunmadıkları,
– Çalışan işçi sayısı ve çalışan makineler,
– Yapılan önemli görüşmelerin sonuçları v.s
Şantiye şefleri kimler olabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com