Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013 yılında “Sakin şehir” ağına dahil edilen Halfeti, turistlerin gözdesi haline geldi.
Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu’nun “saklı cenneti” olarak nitelendirilen şehirde turistler, bir bölümü sular altında kalan “batık kenti” tekne turuyla geziyor.
Baraj gölü nedeniyle 2001 yılında 40 santimetrelik kısmı suyun altında kalan 209 yıllık tarihi Ulu Cami, turistlerin ilgisini çekiyor.
Halfeti Kaymakamlığı, özel işçiliğe sahip kesme taştan inşa edilen, enine dikdörtgen planlı ve üç salondan oluşan caminin ibadete ve turizme açılması için çalışma başlattı.
Ulu Cami, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Üretim Dağıtım Genel Müdürlüğünün desteğiyle yürütülecek rölöve, restütisyon ve restorasyon projesi kapsamında tabanı yükseltilerek hem ibadete hem de turizme kazandırılacak.
Kaymakam Mutlu Köksal, yaptığı açıklamada, Birecik Barajı’nın su tutmaya başlaması ile caminin döşeme kotundan yaklaşık 40 santimetre su altında kaldığını söyledi.
Caminin tekrar ibadete açılması için çalışma başlattıklarını anlatan Köksal, “Camimizin tarihi olmasından dolayı özgünlüğünü, tarihi dokusunu bozmadan restore edilmesi ve hem ibadete açılması hem de turizme kazandırılması için itinayla, hassasiyetle bir proje hazırladık” dedi.
Köksal, hazırladıkları projenin ilgili kurullar tarafından onaylandığını belirtti.
Proje kapsamında çalışmalara yakında başlayacaklarını dile getiren Köksal, “İnşallah camimizin dokusunu bozmadan yine aynı yerinde teknik ve özel çalışmalar gerektiren, yeni sistemler gerektiren bir yöntemle su altında kalan kısmını kaldırmak suretiyle restore edeceğiz. Böylece camimiz hem ibadet etmek isteyen vatandaşlarımıza hem de gezmeye gelen turistlere hizmet vermiş olacak.” sözlerine yer verdi.
Milat