Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali durumunda dava açmaları gerekiyor. Peki saklı pay için dava nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kural olarak ölen kişi mirasını istediği kişiye bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu işlem yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunulamıyor. Yani vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı oluyor. Buna da saklı payadı veriliyor.
Saklı pay, miras bırakan kişiye belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor.
Miras hukukuna göre, mirasbırakan mirasçıların saklı paylarının dışındaki kısım için tasarrufta bulunabiliyor. Fakat kimi zaman saklı paylar da ihlal edilebiliyor.
Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor.
Mirasbırakan kişi, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com