İstanbul’un Anadolu yakasındaki havaalanı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ikinci pist için alanın yanındaki karayolu yer altına, tünel içine alınacak.
Bir kaç gün önce kardeşimi karşılamak için E-5 bağlantı yolundan Sabiha Gökçen Havalimanı’na doğru gidiyordum. ‘Aydınlı’ sapağını geçtikten sonra havalimanına 4-5 kilometre kala, yolun solunda peş peşe sıralanmış dev tüneller gördüm.
Siz sakın yapmayın; ama ben gazeteciyim dayanamadım, arabayı kullanırken hemen cep telefonumla fotoğraflar çektim…
Aman Allah’ım neydi bu dev tüneller? Tamam, Kadıköy’den Tavşanlı’ya ulaşan metro, hava limanına bağlanacaktı ama metro inşaatı yerin altında sürüyor, yer üstüne neden böyle tünel getirilip konulsun ki?
Havalimanına gittim, kardeşimi karşıladım ve dönüşte aynı yere uğrayıp çeşitli açılardan yeni fotoğraflar çektim. Tünellerin ilerisinde şantiye barakaları vardı, oraya gittim ve bilgiye ulaştım…
Aldığım bilgilere göre, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Aydınlı ve Kavakpınar’a bakan doğu yönündeki tüm bu arazideki, hafriyat, inşaat ve lojistik faaliyetleri havalimanına ikinci pist yapımı içindi.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yolcu kapasitesini artırmak için 2008 yılından beri konuşulan ‘ikinci pist’ yapılması işi yılan hikayesine dönmüştü.
SABİHA GÖKÇEN’E ÖNCE, PARELEL PİST PLANLANMIŞTI
Araştırmalara göre, Türkiye’de havacılık sektörü son 10 yılda 8 kat büyüdü. 3. Havalimanının birinci bölümünü 201 8de hizmete girecek… Ancak, İstanbul’un hava trafik kapasitesi senelerdir S.O.S veriyor.
Atatürk Havalimanında büyüme limitlerine gelinirken Sabiha Gökçen Havalimanında ise altyapı eksiklikleri, uçak trafiğinin verimli yönetilememesine neden oluyor. Ve öğrendiğime göre, tek pist tüm gün boyunca hizmet verirken, acil onarımlar için geceleri geç saatten sabah erken saatlere kadar bakıma alınıyor ki bir talihsizlik yaşanmasın.
Sabiha Gökçen Havalimanında, 06/24 yönünde konumlandırılmış 3000×45 metre boyutunda, beton kaplama pist bulunuyor.
2010 yılında ikinci pist için proje çalışmaları başlatılırken birinci piste paralel yeni bir pist yapılması düşünülmüştü.
Ancak havacılık uzmanları, mevcut arazi içinde genişleyecek apronun, iki pist ile ‘taksirut’larının ve yapılacak ikinci bir terminal ile eklenti yapılarının havalimanı hizmetini zorlayacağına kanaat getirdiler. Ve yeni bir yol bulundu. İkinci pist, şu anki havalimanı arazisinin dışından başlayacaktı…
Proje tekrar çizildi, ikinci pist ihalesi 2014de yapıldı. Ancak, kamulaştırmalar sırasında yasal yoldan yapılan itirazlardan dolayı inşaat çalışmaları bir türlü başlayamadı, iş adeta yılan hikayesine döndü.
KARAYOLU YER ALTINA ALINACAK
İkinci Pist için, geçtiğimiz Haziran ayında yeni bir ihale yapıldı ve 9 firmanın teklif verdiği 1.328 milyar dolarlık ihaleyi Makyol firması aldı.
Alanında dünyanın en büyüklerinden biri olacak bu projenin kapsamında mevcut kontrol kulesi de yıkılacak. Yapılması planlanan yeni kulenin yükseldiği 1 12 metre ve çapı 26 metre olacak. Dünyada türünün en uzun örneklerinden olacak kule binası gündüzleri şehir siluetinde fark edilebilir şekilde olacak. Kule, geceleri ışıklı bir fener halini alacak.
İnşaat tamamlandığında Sabiha Gökçene 3 bin 500 metre uzunluğunda yeni bir pist inşa edilmiş olacak. Bu piste dünyanın ün büyük ve en geniş uçakları da rahatlıkla iniş ve kalkış yapabilecek.
PİST ALTINA 30 MİLYON METREKÜP TOPRAK DOLDURULACAK!
Ancak, şantiye ziyaretimde bana anlatılanlardan anladım ki bu ikinci pist öyle “düz ova üzerine” inşa edilecek durumda değil. Topografik olarak çok zor bir alanda çalışılıyor. Bir hayli altyapı çalışması, deplase işleri yapılacak. Mevcut pistle aynı kotta olabilmesi için, ikinci pist sahasının altına 30 milyon metreküplük bir dolgu işlemi yapıldıktan sonra esas pist inşa edilmeye başlanabilecek.
Şu anda TEM bağlantı yolu tüneli ve drenaj tünelinin temelleri atılmış ve drenaj tünelinde birkaç metre yüksekliğe ulaşılmış. Otoyolun havalimanına bakan yönünde hafriyat çalışmaları epeyce ilerlemiş. Orhanlı tarafında ise iş yarılanmış. Kamulaştırmalar tamamlanmış. Kaynarca ucunda hafriyat bitirilmiş. Pistin ortalarında, agrega dolgu işleri başlamış. İş makinelerin sayısı artmış. Umarım mevcut alan, kazasız belasız bir inşaat sürecinin sonunda, efsane kadın pilotumuz Sabiha Gökçen’in adına yakışır dünyaya örnek bir havalimanı haline gelir.
PİST DEYİP GEÇMEYİN, İKİNCİ PİSTİN GETİRECEKLERİ
-İkinci pistin uzunluğu 3500m olacak. A3801er de inebilecek.
-İnşaat, altyapı çalışmaları, üstyapı çalışmaları, apron, kule ve terminal inşaatı şeklinde üç etapta yapılacak.
-Kamulaştırma bedeli 715 milyon dolar.
-Proje toplam maliyeti 1.3 milyar dolar.
-Pendik-TEM havalimanı bağlantı yolu üzerinde havalimanının altından geçecek 1,5 km’lik tünel yapılacak.
-Aydınlı Kavşağından havalimanının içine girecek yonca tüneli yapılacak…
-Kemiklidere bağlantı kolları açılacak…
-Yağmursuyu tünelleri yapılacak.
-BOTAŞ doğalgaz boru hattı deplase çalışması…
-Çevre yolları ve çevre duvarları yapılacak…
-Pistin inşaatında 500 -1000 kişi çalışacak…
-Mevcut kontrol kulesi yıkılacak ve 1 1 2 metrelik yeni kule inşaat edilecek…
-Yolcu kapasitesi 30 milyondan 70 milyona çıkacak.
-Tüm çalışmaların 201 8 ortasında bitmesi öngörülüyor.
DÜNYADA EN POPÜLER 5 HAVALİMANI TÜNELİ
1) FORT LAUDERDALE HAVAALANI TÜNELİ
Amerika’nın Florida eyaletindeki güzel tatil şehri Fort Lauderdale’nin havalimanı pist ve taksi yollarının altından boydan boya tünel geçmektedir. Adeta bir sanat eseri titizliğinde projelendirilip inşa edilen tünelin içindeki ışık, gündüz ve gece sürüş konforu için en iyi şekilde ayarlanmaktadır.
2) MANCHESTER’DA İKİ PİSTİN ALTINDAN TÜNEL GEÇİYOR
İngiltere’nin Manchester şehrindeki havalimanının yanından geçen A538 otoyolu iki tünel halinde iki pistin altından geçer. 57 yıllık bu tüneller havalimanı ve çevre yolu için son derece önemlidir…
3) PARİS’TEKİ CGD HAVALİMANINDA DA VAR!
Paris’teki Charles De Gaulle Havaalanından Air France uçağı kalkışa hazırlanırken görülüyor… ‘Taksirut’ adı verilen, apron ile kalkış piste arasında bulunan uçak yolunun altındaki tünelden arabalar geçiyor.
4) LOS ANGELES’DAKİ SEPULVEDA TÜNELİ 64 YILLIK
Los Angeles Havalimanı’nın pistlerinden birinin altından geçen Sepulveda Boulevard Tüneli 1953 yılında inşa edildi. Tünel, Los Angeles Şehrin deki en yoğun otoyollardan biri olan Devlet Yolu ‘California State Route 1’ üzerindedir.
5) KANADA’DAKİ CALGARY AİRPORT TUNNEL
Kanada’daki Calgary şehrinin 295 milyon dolarlık havaalanı tüneli 2014 yılı Mayıs ayında hizmete girdi. Açıldık tan iki yıl sonra, kapasite olarak yetersiz kaldığı tesbit edildi.
Bizim Gazete