Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinin aşılması sonrası iyileşmeye başlayan ilişkiler, turizmciler kadar inşaat sektörünü de oldukça sevindirdi. Sektörün önemli aktörleri, yeni dönemde hem Rusya’da iş yapan müteahhitlerin çalışmalarını artırarak devam edeceğini, hem de Rusların ülkemizdeki yatırımlarının süreceğini kaydediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uçak krizi sonrası bir araya gelmesi tüm sektörlerde olduğu gibi, inşaat sektöründe de sevinçle karşılandı.
Rusya’nın Türk inşaat sektörü için en önemli pazarlardan biri olduğunun altını çizen Şahika Grup Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Murat Altuntaş, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini sevinçle karşıladıklarını belirtti.
Krizin aşılmasının ardından Türk müteahhitlerin çalışmalarına kaldıkları yerden devam edeceğini ifade eden Altuntaş, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyareti, öncesinde ilişkilerin düzelmesi konusunda atılan adımlar, inşaat sektörü açısından da çok değerli. Türkiye’nin önde gelen ticari ve ekonomik ortaklarından biri konumunda olan Rusya’nin Türk inşaat sektörü için önemi oldukça fazla. Ülkede, onlarca Türk müteahhit ve binlerce çalışan var. İyileştirme sürecinin turizm sektörüne olduğu kadar, inşaat sektörüne de bugüne kadar olduğu gibi katkı sağlamaya devam edeceğini, Rusya’nın Türk müteahhitlerin projelerine ev sahipliği yapmayı artırarak sürdüreceğine eminim. Şu an dönemsel bir durgunluğa giren Türk inşaat sektörünü, ilişkilerin normalleşmeye başlaması oldukça heyecanlandırdı. Önümüzdeki dönemde askıya alınan projelerin tekrar gündeme gelecek olması ve başlayacak yeni işler için Türk inşaatçılar şimdiden hazırlıklara başladı” dedi.
-2023 hedeflerine ulaşmada Rusya’nın rolü büyük
Rusya ve Türkiye’nin geçmişe dayanan sağlam ilişkileri olduğunu anımsatan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün ise krizin aşılmasının iki ülkeye de ciddi getirileri olduğunun altını çizdi.
Öngün, şunları söyledi:
“İlişkileri normale döndüren açıklamalar sonrası Türk turizm sektörü hızla toparlanmaya başladı. Aynı durum inşaat sektörü için de geçerli. Rafa kaldırılan projeler yeniden gündeme geliyor, Türk inşaat firmaları Rusya’daki ihaleler için davet alıyor. Bu, iki ülke arasındaki sağlam bağların yanı sıra müteahhitlikte Çin’den sonra dünya ikincisi olan Türk inşaat sektörünün de büyüklüğünü gösteriyor. Türk müteahhitler, 1972’den bugüne, 108 ülkede 324,5 milyar dolar değerinde 8 bin 730 projeye imza attı. Bu çok ciddi bir başarı. Türkiye’nin yurt dışı müteahhitlik sektörü iş hacmini 2023’e kadar 100 milyar dolara çıkarma hedefine en önemli katkıyı sağlayacak ülkelerden biri ise Rusya. Bunun yanında Rus yatırımcı da birikimlerini Türkiye’den gayrimenkul satın alarak değerlendirmeyi sürdürecek. Hali hazırda, Türkiye’den gayrimenkul alan yabancı yatırımcıya oturma izni ve vatandaşlık hakkı verme düzenlemesinin de gündemde olması Rusların rotasını yatırım için de ülkemize çevirmesini sağlayacak. İki ülke arasındaki gayrimenkul ve inşaat konusundaki işbirliğinin kısa süre içinde öncekinden de iyi hale geleceğine inanıyorum.”
-İnşaat sektörünün her elemanı olumlu etkilenecek
BEKAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu da Türk ve Rus yetkililerin attığı olumlu adımların, iki ülkenin ekonomilerine de doğrudan fayda sağlayacağına inandıklarını ifade etti.
Türk inşaat sektörünün tüm bileşenleriyle hareketleneceğini vurgulayan Karahasanoğlu, “Yaşanan gelişmeler ne yazık ki iki ülkeyi de olumsuz etkiledi. Ancak sonrasında atılan barış tohumları bu olumsuz havayı dağıttı, iki ülke ilişkileri yeniden rayına oturdu. Özellikle uzun yıllardan bu yana Türkiye ve Rusya arasında sağlam köprüler kurulmasını sağlayan inşaat sektörü yeniden ateşlendi. Demircisinden, çimentocusuna; boya imalatçısından, inşaat işçisine kadar inşaat sektörünü oluşturan her eleman iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin olumlu etkilerini hissedecek. Sektörün kendi içinde girdiği bu hareketlenmeye bağlı olarak yatırımlar da artış gösterecek” ifadelerini kullandı.