563 yıllık Rumelihisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek. Yapılacak yeni bir çevre düzenleme projesiyle hisar halkın kullanımına daha açık hale getirilecek.
İçindeki Boğazkesen Mescidi yeniden ihya edilen 563 yıllık Rumelihisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek. Yapılacak yeni bir çevre düzenleme projesiyle hisar halkın kullanımına daha açık hale getirilecek ve eski canlı günlerine dönecek. İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü, tarihi yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme projesinin hazırlanması için ihale düzenledi. Projelerin hazırlanmasının ardından uygulama için çalışma başlatılacak.
HASARLAR TESPİT EDİLDİ
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un Fethi’nden önce yaptırdığı Hisar’da uzmanların yaptığı incelemede, yapının duvarlarında derz kayıplarının yaşanması, merpenlerin aşınması gibi hasarlar tespit edilmişti. İBB, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verilmişti: “Rumelihisarı Müzesi giriş kotunun gezilmeye müsait olduğu, ancak ana giriş kapısı kenarlarındaki büyük taşların yerinden oynadığı ve döküldüğü; kuleler arası gezinti bölümlerinde, kulelere ve seğirdim yollarına çıkan beden duvarları üzerindeki merpenlerin yer yer çok daraldığı, kenarlarında herhangi bir güvenlik önleminin bulunmadığı, merpen basamaklarının aşındığı ve taşlarında parçalanmalar ve kayıplar meydana geldiği, burçların üzerinde bulunan pişmiş toprak malzemeli harpuşta taşlarının yerinden oynadığı görülmüştür.”
İÇİNDE MAHALLE VARDI
30 dönümlük bir alanı kapsayan Hisar’ın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahip. 1509 Büyük İstanbul depreminde hasar gören Hisar’ın kulelerini örten ahşap külahlar yıkılınca, kale içi küçük ahşap evlerle doldu. 1953 yılında Hisar’ın onarımı için kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılıp restorasyon gerçekleştirildi.
Sabah
Bir yanıt bırakın