Riva’da proje planlayan holdingler hayal kırıklığına uğradı. Riva tarım ve orman alanı ilan edilince, şirketler ellerindeki arsaları satışa çıkarmaya başladı
Galatasaray Spor Kulübü, Alarko Holding, Yapı Kredi Koray ve Ottoman şirketlerinin Riva’da şehir büyüklüğünde siteler inşa etme hayalleri sönüyor.
Riva’da binlerce dönüm arazi satın alan ya da site kurmak için kat karşılığı sözleşme imzalayan şirketler, yıllardan beri süren imar sorunu nedeniyle Riva’dan çekilmeye başladılar.
Riva’da arazi sahibi olan şirketlerden Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, toplam 478 dönümlük arazisini satma kararı aldı. Yapı Kredi Koray, Göllü arsası olarak adlandırılan 223 bin 823 metrekarelik arsanın tamamını ve Riva arsası olarak adlandırılan 255 bin 815 metrekarelik arsasını satışa çıkardı.
İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi tarafından hazırlanan 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda Riva arazilerinin hemen hemen tamamının tarım ve orman alanı ilan edilmesi üzerine, Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı planın iptali için dava açmıştı.
İmar kaosu yaşanıyor
Riva’daki imar kaosu nedeniyle şirketler yatırıma cesaret edemiyor. Bazı arsalar için mevcut 1/5000 ölçekli planda yapılaşma izni var. Ancak İstanbul Metropolitan Planlama (İMP) tarafından hazırlanan 1/100.000 ölçekli planda bu arsalar turizm ve rekreasyon alanı olarak gösteriliyor.
1/100.000 ölçekli plan yapılan itirazlar nedeniyle geçerlilik kazanamamış durumda. Yasal olarak yalnızca 1/5000 ölçekli plan olmasına rağmen, inşaat ruhsatı için gereken 1/1000 ölçekli plan hazırlandığı takdirde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kabul edilmeme olasılığı çok yüksek.
İMP, tüm bölgenin yeniden planlanması için yeni bir tasarım yaptırmayı, bölgedeki sosyal donatı alanlarını güçlendirmeyi, yatırımcılara belli oranda yapılaşma izni vermeyi düşünüyor.
Bakanlık izni gerekiyor
İMP’nin hazırladığı Çevre Düzeni Planı’na dayanak teşkil eden Tarım İl Müdürlüğü görüşüne göre bazı araziler de mutlak tarım alanı olarak tanımlanıyor.
Bu arazilerde yapılaşma 5403 sayılı yasa uyarınca bölge için ‘kamu yararı’ kararı alınırsa mümkün olabilir. Bu karar bakanlıklarca onaylanmış projeler için alınabiliyor.
Kamu yararı kararı alındıktan sonra 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların yapılması mümkün olabiliyor.
Yeni bir şehir kurulacaktı
Riva’da arsa alan ya da kat karşılığı sözleşmesi imzalayan şirketler bu arsalarda, içinde okulu, hastanesi, üniversitesi, alışveriş merkezleri ve golf sahaları olan toplam 40 bin nüfuslu yeni bir şehir inşa etmeyi planlıyordu.
Alarko – mal sahibi sürtüşmesi
Riva’da 7 bin 200 dönüm arsa üzerinde 850’si villa olmak üzere toplam 5 bin konuttan oluşacak Alriva adlı bir site kurmayı planlayan Alarko da projesini hayata geçirme imkânı bulamadı. Alarko ile kat karşılığı sözleşme yaptığı arsa sahipleri arasında projenin hayata geçirilmemesi nedeniyle sürtüşme çıktı.
Ottoman’ın da elinde kaldı
Riva’da 1 milyon metrekarelik arsa sahibi olan Ottoman Finance Company şirketi de burada büyük bir site kurmayı hedefliyordu. Araziye 120 milyon dolar ödeyen Ottoman, 2007 yılında inşaata başlamayı planlıyordu ancak imar sorunları nedeniyle bu proje de hayata geçirilemedi.
Galatasaray’ın umuduydu
Riva’da 1 milyon 175 bin metrekarelik arsaya sahip olan Galatasaray Spor Kulübü de 120 milyon dolar civarında olduğu belirtilen borçlarından kurtuluş umudunu, bu arsaya bağlamıştı. Arsa üzerinde önce bir site kurmayı planlayan Galatasaray, daha sonra arsa olarak da satmayı denemişti.
Galatasaray yöneticilerinden Işın Çelebi, Dubai’ye giderek, arsanın satışı ya da üzerinde bir site inşa edilmesi konusunda finansman arayışına girmişti. Arsanın 150-180 milyon dolar arasındaki bir fiyata satılabileceği gündeme gelmişti. Bir icra davası nedeniyle atanan bilirkişi arsaya 146 milyon 875 bin YTL değer biçmişti.
Milliyet