Riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır?

riskli-yapilarin-tespiti-icin-yetki-belgesi-nasil-alin

Kat maliklerinden birinin lisanslı özel kuruluşlardan birine başvurarak risk raporunun Bakanlıktan onayı alındıktan sonra bu yapı riskli yapı olarak ifade ediliyor. Peki riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır?

Riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır?
Riskli yapı; riskli alan içerisinde veya dışında olup ekonomik ömrünü bitirmiş olan ya da yıkıma veya ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen yapılar olarak karşımıza çıkıyor.

Belediyeler, il özel idareleri, malikler tarafından talep edilmiş olan bölgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulunduğu takdirde teklifler de değerlendirilerek Bakanlar Kurulu tarafından riskli yapı olarak ilan edilebiliyor. urulu tarafından riskli yapı olarak ilan edilebiliyor.Peki riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır?

Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin devam ediyor olması, mesleklerinde fiilen en az 5 yıl çalışmış olmaları gerekiyor.

Bu kişilerin Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılarak en az bir katılım belgesi almış olmaları ve bu hususları belgelendirmeleri gerekiyor. Lisans müracaatında bu belgelerden başka herhangi bir belge istenmiyor.

Lisans başvurusunda Bakanlığa sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi, riskli yapı tespitinin gerçeğe aykırı olarak yapıldığının anlaşılması, beşinci fıkra hükmüne ve 7 nci maddenin dördüncü fıkrası hükmüne aykırı davranılması hallerinde; tespite konu lisanslı kurum ve kuruluşların lisansı Bakanlıkça iptal ediliyor.

Lisanslı kurum ve kuruluşlarda riskli yapı tespitinde görev alacak mühendislerin, Bakanlıkça açılacak eğitim programlarına katılmaları ve katılım belgesi almaları zorunludur. Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılıp en az bir katılım belgesi almayan mühendisler riskli yapı tespitinde görev alamıyor.

Kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti yetki belgesi verilen kurum ve kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasında yer alıyor.

Burada yayınlanan Lisanslı kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespitiyle yetkili oluyor.

Riskli yapı yıkımı nasıl olmalı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com