Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki riskli yapı tespiti raporu nasıl alınır? diyorsanız işte riskli yapı tespit raporu…
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun temel amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir çevreler oluşturmak amacıyla çıkarılıyor.Peki riskli yapı tespiti raporu nasıl alınır? diyorsanız işte riskli yapı tespit raporu…
Riskli yapı tespitleri, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü’nce lisanslandırılmış kurum veya kuruluşlar tarafından yapılabilyor.
Riskli yapıların tespiti talebi için, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi yeterli oluyor. Bakanlık, süre vererek maliklerden riskli yapı tespiti yaptırmalarını isteyebiliyor. Tespit, verilen süre içinde yapılmadığı takdirde Bakanlık veya İdarece yapılıyor. Bakanlık belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor.
Riskli yapı tespit raporu yapılan incelemeler sonucunda çıkarılıyor. Risk tespit raporunun yapı malikine veya kanuni temsilcisine tebliğ edilmesinden itibaren on beş gün içerisinde itiraz edilebiliyor. Bunun dışında, söz konusu risk tespit raporuna veya itirazlarına karşı idare mahkemesinde bir iptal davası da açılabiliyor.
Kimler riskli yapı tespiti yapar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com