Riskli yapı tespit süreci, yapılara risk tespitinin yaptırılması ile başlıyor. Peki riskli yapı tespiti lisans belgesi alma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Riskli yapı tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü’nce lisanslandırılmış kurum veya kuruluşlar tarafından yapılıyor.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun temel amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir çevreler oluşturmak oluyor. Peki riskli yapı tespiti lisans belgesi alma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin devam ediyor olması, mesleklerinde fiilen en az 5 yıl çalışmış olmaları, Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılarak en az bir katılım belgesi almış olmaları ve bu hususları belgelendirmeleri gerekiyor. Lisans başvurusunda bu belgelerden başka herhangi bir belge istenmiyor.
Lisans başvurusunda Bakanlığa sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun tespit edilmesi, riskli yapı tespitinin gerçeğe aykırı olarak yapıldığının anlaşılması, beşinci fıkra hükmüne ve 7 nci maddenin dördüncü fıkrası hükmüne aykırı davranılması durumlarında; tespite konu lisanslı kurum ve kuruluşların lisansı Bakanlıkça iptal ediliyor.
Lisanslı kurum ve kuruluşlarda riskli yapı tespitinde görev alacak mühendislerin, Bakanlık tarafından açılacak eğitim programlarına katılmaları ve katılım belgesi almaları zorunludur. Bakanlıkça açılan eğitim programlarına katılıp en az bir katılım belgesi almayan mühendisler riskli yapı tespitinde görev alamıyor.
Riskli yapı tespitini kim yapar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com