Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan veya yıkılma, ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıya riskli yapı adı veriliyor.
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine, yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Bir diğer ifade ile bir binanın kentsel dönüşüme dahil edilmesi ve kentsel dönüşüm desteklerinden faydalanabilmesi için öncelikle yapının risk tespitinin yapılması gerekiyor.
Riskli yapı raporunun alınması kentsel dönüşüme dahil edilmesi istenen yapılar için zorunlu oluyor. Riskli yapı tespiti ile ilgili esaslar kanun ve yönetmeliklerde şu şekilde açıklamalara yer veriliyor:
Riskli binaların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor.
Yapılan incelemeler Bakanlığa veya İdareye bildiriliyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebiliyor.
Kanunen tespitin verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılır veya yaptırılıyor. Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor.
Bakanlık veya İdare tarafından yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince 15 gün içinde itiraz edilebiliyor.
Riskli yapı nasıl tespit edilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın