Risk analizi, bir kişi bile olsa işçi çalıştıran tüm işyerlerinde yapılması gereken bir uygulama oluyor. Peki risk analizi nasıl yapılır? Risk analizi yöntemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Risk analizi yöntemleri nelerdir?
Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yapıyor. Apartmanların risk analizi kapsamına girebilmesi için sadece bir çalışanının bulunması yeterli oluyor. İşçi(yönetici, kapıcı vb) çalıştırmayan apartmanlar risk analizi yapmak zorunda olmuyor.
İlgili mevzuatta risk analizi; işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan etkenler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar olarak tanımlanıyor.
29.12.2012 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre risk analizi işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Peki risk analizi nasıl yapılır? Risk analizi yöntemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Risk analizi yöntemleri…
1. Risk değerlendirmede ilk olarak iş yeri ya da apartmanın risk hususuna giren durumların belirtilmesi gerekiyor.
2. Yine iş yeri ya da apartmanın mevcut tehlikeleri sıralanıyor.
3. Belirlenen risk ve tehlikelere karşı kontrol önlemleri tespit ediliyor.
4. Hasar, zarar ve yaralanmanın şiddeti tespit ediliyor.
5. Söz konusu tehlikeli durumların meydana gelme olasılığı yazılıyor.
6. Şiddet ile olasılık çarpılarak riskin ağırlığı bulunuyor.
7. Risk değeri değerlendirmesi yapılıyor.
8. Son olarak, alınması gereken ek önlemler de belirleniyor.
Apartmanlarda risk analizi zorunluluğu!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com