Resmi vasiyetnamenin iptali davası!

Resmi vasiyetnamenin iptali davası

Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen belge oluyor. Peki resmi vasiyetname iptal edilebilir mi? İşte resmi vasiyetnamenin iptali davası…

Resmi vasiyetname yapılırken; iki tanık huzurunda Sulh Hakimi, Noter veya kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli tarafından yapılması gerekiyor.

Vasiyetnamenin dilinin Türkçe olması önemli oluyor. Vasiyet yapan Türkçe bilmiyorsa; söyledikleri tercüman yolu ile alınıyor ve yazılıyor. Bu işlemden sonra içeriği tercüman tarafından anlatılıyor.

Resmi vasiyetnameyi düzenleyen memur, Kanunen vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlü oluyor. Resmi vasiyetname düzenlenirken kanunda belirtilen şekil şartlarına uygun olması gerekiyor.Peki resmi vasiyetname iptal edilebilir mi? İşte resmi vasiyetnamenin iptali davası…

Resmi vasiyetnamenin iptali davasına ilişkin bilgiler aşağıda yer alıyor:

A. İptal davası
I. Sebepleri
MADDE 557.- Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:
1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,
2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,
3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,
4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.

II. Dava hakkı
MADDE 558.- İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.
Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir.
İptal davası, ölüme bağlı tasarrufla kendilerine, eşlerine veya hısımlarına kazandırma yapılanların tasarrufun düzenlenmesine katılmalarının yol açtığı sakatlığa dayandığı takdirde tasarrufun tamamı değil, yalnız bu kazandırmalar iptal edilir.
III. Hak düşürücü süreler

Yazılı vasiyetname nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com