Reddi mirasta zaman aşımı!

reddi-mirasta-zaman-asimi
Miras hukuku gereğince, yasal ve atanmış mirasçılar bir dilekçe ile dava açarak mirası reddedebiliyor. Peki reddi mirasta zaman aşımı süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Reddi mirasta zaman aşımı!
Yasal ve atanmış mirasçılar mirası eddetme hakkına sahip oluyor. Reddi miras işlemleri yazılı veya sözlü beyan ile Sulh Hukuk Mahkemesine yapılıyor.

Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçiyor.

Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın vefata bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalıyor. Peki reddi mirasta zaman aşımı süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Reddi mirasta zaman aşımı…

Mirasın reddi davalarında ise zamanaşımı 3 ay olarak belirleniyor. Bu süre mirasçı olunduğunun öğrenilmesinden itibaren başlıyor. Mirasın borca batık olup olmadığının tam olarak bilinmediği durumlarda da miras davası zamanaşımı mirasın batık olduğunun öğrenilmesinden sonra başlıyor.

Ayrıca miras davası zaman aşımı için önemli bir durumun varlığı halinde sulh hukuk hakimi farklı bir zamanaşımı süresi de uygulayabiliyor.

Vefata bağlı tasarrufların iptali için açılacak miras davalarında ise her halde vasiyetnamenin açılmasının ve mirasın mirasçılara geçmesinin ardından iyi niyetli mirasçılarda 10 sene kötü niyetli mirasçılarda da 20 yıl miras davası zamanaşımı süresi öngörülüyor.

Reddi miras için dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com